Over ons

Informatie over RC Groningen Noord

Rotary Groningen Noord is een club van ruim vijftig mannen en vrouwen uit uiteenlopend sectoren van de samenleving. We komen in principe elke vrijdag rond 17.30 uur bij elkaar in restaurant Het Gemeentehuis in Bedum. Daar sluiten we de werkweek af, toasten op het weekend en eten samen een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Behalve in vakantietijd staat er altijd iets op het programma. Dat kan een clublid zijn die iets vertelt over zijn werk of zijn passie, een spreker van buiten over een actueel onderwerp, een cultureel uitje of een bedrijfsbezoek.

Verrijking van het leven

De meeste leden hebben een druk leven. Waarom offeren ze een deel van hun tijd op aan de club? Daar zal ieder lid zijn eigen ideeën bij hebben, maar in essentie komt het hierop neer: we vinden Rotary een verrijking voor ons leven. En dat heeft te maken met de combinatie van een aantal elementen:

- Rotary Groningen Noord is een gezellige club. Never a dull moment. Er wordt geanimeerd gediscussieerd en regelmatig hard gelachen.

- Het biedt een omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Ieders verhaal wordt gehoord, ieders inbreng op waarde geschat. Geen geforceerde vriendschap, maar wel een zorgvuldig gekoesterde sfeer van respect en kameraadschap, waarin ijzersterke banden kunnen groeien.

- Rotary biedt een ander venster op de wereld om ons heen. Een breder en genuanceerder venster. De leden komen uit verschillende sectoren van de samenleving. Daardoor horen we vaak uit de eerste hand het verhaal achter de headlines en soundbites van de media.

- Rotary biedt een goede mogelijkheid om iets te doen voor de samenleving. Samen onze schouders onder bepaalde projecten of goede doelen zetten, dat geeft niet alleen mooie resultaten maar ook veel voldoening.


Een traditie met toekomst

Onze club komt voort uit een rijke traditie. Rotary bestaat al meer dan 100 jaar. Het Rotary-netwerk beslaat 166 landen en telt ruim 31.000 clubs en meer dan 1,2 miljoen leden. Rotary Nederland telt 466 clubs met ca. 20.000 leden. Zo’n enorm internationaal netwerk kan alleen groeien en bloeien als het is gegrondvest op ideeën en idealen die er toe doen. De idealen van Rotary gaan terug naar de advocaat Paul Harris uit Chicago, die Rotary in 1905 oprichtte. Hij wilde in de kapitalistische jungle die de Amerikaanse samenleving toen was, een oase van vriendschap, dienstbaarheid en beschaving creëren. Dat ideaal onderschrijven we van harte, ook in het Nederland van 2011.


Meest open, besloten club

De club wordt gemaakt door de leden. Dat maakt iedere Rotary-club uniek. In verhouding tot veel andere is Rotary Groningen Noord tamelijk informeel en open. Bij ons geen loodzware pretenties of verstikkende mores.

Het unieke karakter van Rotary Groningen Noord hebben we al vier decennia weten vast te houden. We zijn er zuinig op en daarom zijn we geen openbare club. Buitenstaanders kunnen niet zomaar binnenlopen op een clubavond of zich aanmelden als lid. Je moet worden geïntroduceerd door een bestaand lid. Ook deze website is deels besloten; simpelweg om privé-gegevens van leden te beschermen.

Toch zien we onszelf als alles behalve een besloten club. Er is niets geheimzinnigs aan wat we doen. We zijn op alle mogelijke manieren actief in de samenleving. We verwelkomen jaarlijks nieuwe leden. We nodigen met grote regelmaat mensen uit van buiten. We hebben een zusterclub in Duitsland met wie we veel samendoen. Iedere geïnteresseerde krijgt antwoord op vragen. Dus neem gerust contact op met onze secretaris!